Uutuutena: Purento – Purentalihasten käsittely

Rento-Utusen palvelut täydentyivät kesäkuussa Purento – Purentalihasten käsittelyllä.

Tunnetko usein aamuisin kasvojen lihaksissa kireyttä? Särkeekö päätäsi?

Joskus puhumisen ongelmat johtuvat purennasta ja suun limakalvojen kunto ja hampaiston muutokset vaikuttavat myös puremisen helppouteen. Epäsopivat tekohampaat tai purentavirheet voivat vaikeuttaa artikulaatiota ja puhumista. Kaikki leukaa liikuttavat rakenteet ovat kiinni kallon, kasvojen ja kaulan alueilla: Tällöin muunmuassa kaikki kielen liikkeet tai liikkumattomuudet joko aktivoivat ja passivoivat leukojen rakenteita. Leukanivelen häiriöt voivat olla nivel- ja/tai lihasperäisiä. Leukanivelen optimaalinen liike on kielen, purentalihasten ja leukanivelen yhteistoimintaa.

Kiinnitä huomiota leuan oikeaan asentoon arjessa. Hampaiden ei kuulu ottaa yhteen muuten kun pureskeltaessa ja nielemisen alkuvaiheessa. Leuan ollessa levossa ylä- ja alahampaiden välissä on pieni rako, ja kieli on rennosti suun pohjassa. Purenta on tasapainoinen, jos leukanivel ja puremalihakset mahdollistavat alaleuan vapaan liikkumisen nivelasemassa ja hampaisiin kohdistuu fysiologisesti tasapainoinen kuormitus.

Huomioi purenta syödessäsi. Ruokaa pitäisi pureskella molemmin puolin, yhtä suupalaa 10-15 kertaa ennen nielemistä. Näin myös sylkirauhaset aktivoituvat ja suunlimakalvot saavat tarvittavan kosteuden ruoan viemiseksi kohti mahalaukkua. Pureminen saa aikaan kielenalussylkirauhasten aktivoitumisen, ei siis ole sama miten pureskelee.

Jos sinulla aamupäänsärkyä, kipua pureskellessa tai suuta avatessa, leukanivelen naksumista tai lukkiutumista, korvien soimista tai tukkoisuutta, voivat oireet kertoa purentalihasten kireydestä.

Lähde: https://www.purento.fi/